11 kg. gør underværker når CHOKOLADEhjertet banker

CHOKOLADEKAGE med praliné og mandelbund

Chokoladekage med praliné og mandelbund

Er I klar? Nu bliver der kræset til den helt store guldmedalje. Denne kage har sneget sig ind på min top 3 over ynglingsdesserter … og der er hård konkurrence om pladserne skal det siges. Inspirationen kommer fra Meyer’s “Chokolade”, og kagen hedder i bogen Chokoladekage med praliné og hasselnødder. Den er bygget op af en mandelbund, et lag pralinéfyld og toppet af med en lækker chokolademousse. Normalt er jeg ikke står fan af mousse, men denne skal på køl og bliver derfor lidt fastere og virkelig mhhhh ….

Jeg lavede den første gang til min egen fødselsdag, sammen med min kære far, da huset blev fyldt med venner og familie. Denne gang var jeg erfaringen rigere, og jeg har derfor lavet lidt restriktioner hist og her og skiftet et par småting ud. Bl.a. har jeg lavet en del mere af pralinéfyldet, da jeg synes, at det var ret beskedent med den mængde opskriften mente man skulle bruge!

Som tidligere nævnt er vi igang med “operation flytning”, da min bror har fået ny lejlighed. Derfor var der ikke plads til at holde den store fødselsdagsmiddag for ham, men han skulle da ikke snydes for en lagkage. Personligt er jeg ikke vildt begejstret for de klassiske bunde smækket sammen omkring flødeskum, jordbær og bananer – her har vi overtageren: Det er en lagkage, alle kan lave den, den smager fantastisk og de røde flag matcher perfekt. Så næste gang der er en, som skal fejres, så har du her en sikker vinder.

Chokoladekage med praliné og mandelbund

Det kan varmt anbefales at lave kagen dagen i forvejen, eller tidligere. Den kan sagtens holde længe hvis den blot står i fryseren. Selvom der er en del elementer i kagen, er den til at overkomme for alle. Hvis I blot følger opskriften trin for trin, så lover jeg at der kommer en smadder smagfuld kage ud, som vil smelte de flestes hjerter.

Chokoladekage med praliné og mandelbund

4 personer //  18 cm springform

Karamelliserede hasselnødder

70 g. hasselnødder
35 g. sukker
1 spsk. vand

  1. Kog vand og sukker op, indtil det meste af vandet er fordampet
  2. Hak nødderne groft
  3. Tilsæt nødderne og rør rundt indtil nødderne er karamelliserede (vær tålmodig det kan godt tage lidt tid inden sukkeret får den gyldne karamelfarve)
  4. Hæld nødderne ud på et stykke bagepapir så de kan køle ned

Mandelbunde

35 g. mandler (fint blendede)
20 g. hvedemel
100 g. sukker
2-3 æggehvider (gem 1/2 æggeblomme til senere)

  1. Forvarm ovnen til 175 grader varmluft
  2. Blend mandler og hvedemel fint sammen (der er ingen grund til at smutte mandlerne først)
  3. Pisk æggehviderne til bløde toppe
  4. Tilsæt sukker og pisk æggehviderne stive
  5. Vend melblanding i æggehviderne
  6. Beklæd en springform og hæld massen i
  7. Bag bunden i ca. 15 min. til den har en gylden overflade
  8. Lad kagen køle
  9. Tag springformen af og beklæd siderne med film (det behøver ikke være kønt) ;)
  10. Sæt springformen omkring bunden igen

Praliné

100 g. mandler (eller hasselnødder)
50 g. sukker
1 spsk. vand
1/16 tsk. vaniljepulver (kornene fra 1/4 vaniljestang)
Flormelis
25 g. mørk chokolade (hakket)

  1. Karamelliser nødderne på samme måde som med hasselnødderne
  2. Fordel et lag flormelis på et stykke bagepapir
  3. Lad nødderne køle oven på flormelisen
  4. Kværn nødderne sammen med vaniljen i en en foodproccesor til en finkornet masse
  5. Tilsæt chokoladen for at samle prlinéen

Pralinéfyld

40 g. mørk chokolade (smeltet)
ca. 125 g. praliné
Alle karamelliserede hasselnødder

  1. Smelt chokoladen 
  2. Rør pralinéen i chokoladen
  3. Rør tilsidst de karamelliserede hasselnødder i
  4. Fordel pralinéfyldet over lagkagebunden og sæt den i køleskabet mens du laver moussen

Chokolademousse

75 g. mørk chokolade
1/2 æggeblomme
10 g. sukker
1/2 dl. mælk
1,5 dl. piskefløde

  1. Smelt chokoladen
  2. Pisk æggeblomme og sukker sammen i en skål
  3. Varm mælk og 1/2 dl. fløde op til nær kogepunktet
  4. Hæld flødeblandingen over æg og sukker i skålen og derefter tilbage i gryden med det samme
  5. Lad blandingen tykne, mens du konstant rører (den skal op på ca. 85 grader)
  6. Tag fløden af varmen
  7. Tilsæt 1/3 af den varme flødeblanding af gangen til skålen med den smeltede chokolade
  8. Rører med en dejskraber i midten af skålen med chokolade for at skabe en elastisk kerne, mens du tilsætter fløden
  9. Lad massen køle til ca. 45 grader
  10. Pisk den sidst dl. fløde til blød skum (ikke helt flødeskum)
  11. Vend den piskede fløde stille i chokoladeblandingen
  12. Fordel moussen over pralinélaget

Sæt kagen i fryseren i minum 3 timer så den kan sætte sig. Tag kagen ud og sæt den i køleskabet minimum 3 timer før den skal serveres.

Server den som den er, med friske bær eller en klat vaniljeis.

// Hvis du har en lagkagebund eller en mousse som du simpelthen bare elsker, kan du sagtens bruge den

Chokoladekage med praliné og mandelbund

Velbekomme!

   

4 kommentarer

  • Nej hvor ser den bare uforskammet syndig og lækker ud… Mums! ❤
    Mange hilsner
    Linda

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maria Frandsen

      Mange tak Linda, men den smager faktisk ikke syndig! Jeg tror det er fordi der overhovedet ikke er smør i, som jo ofte giver den der “puhhh” fornemmelse efter det første stykke! Til gengæld ryger stykke nummer to nemt ned, da den er så lækker ;)
      Ha’ en dejlig weekend

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simon Jørgensen

    Den ser fremragende ud og hvis man kan spise mere end et stykke, så er den lige noget for mig!

    Jeg bliver nysgerrig, når du skriver, den er på top 3 over dine yndlingsdesserter – hvilke to er ellers på den liste og er det noget, du planlægger at lægge ud her?

    Venlig hilsen
    Simon

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maria Frandsen

      Hej Simon,

      Uhh den liste har nok udvidet sig en del siden. Jeg må indrømme at cheesecake, crumble og hvidchokolademousse på marcipanbund kryber i top, men listen er lang ;)

      God jul! :)

      Mvh. Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

 

Næste indlæg

11 kg. gør underværker når CHOKOLADEhjertet banker